{"id":6,"date":"2017-02-16T13:45:12","date_gmt":"2017-02-16T13:45:12","guid":{"rendered":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/?page_id=6"},"modified":"2020-09-18T12:41:11","modified_gmt":"2020-09-18T12:41:11","slug":"miten-liha-valmistetaan-oikeaoppisesti","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/miten-liha-valmistetaan-oikeaoppisesti\/","title":{"rendered":"Miten liha valmistetaan oikeaoppisesti?"},"content":{"rendered":"
Kaikille lienee tuttu tilanne, ett\u00e4 kaupasta hankittu hyv\u00e4kin lihapala muistuttaa paistamisen j\u00e4lkeen muistuttaa olemukseltaan ja jopa maultaankin keng\u00e4npohjaa. Kokit sanovatkin, ett\u00e4 hyv\u00e4 liha on helppo pilata, mutta huonosta lihasta ei saa hyv\u00e4\u00e4 mill\u00e4\u00e4n. Lihaa voidaan valmistaa monella eri tavalla, jokaisessa on kuitenkin omat niksins\u00e4, jotka varmistavat onnistuneen lopputuloksen. Tai ainakin parantavat onnistumisen edellytyksi\u00e4.<\/p>\n
Haudutus on varmasti helpoin tapa tehd\u00e4 maittavaa ja mureaa liharuokaa. Esimerkiksi porsaan lapa uunissa haudutettuna on mureudessaan vertaansa vailla, ja oikein maustettuna todellinen gourmet ruoka. Onnistuneen haudutuksen salaisuus on pitk\u00e4 haudutusaika ja mieto l\u00e4mp\u00f6tila. Karjalanpaisti on varmasti kaikkien tuntema haudutettu ruokalaji, joka maistuu erinomaiselle pitk\u00e4\u00e4n haudutettuna niin, ett\u00e4 my\u00f6s naudanliha on todella mureaa.<\/span><\/p>\n Kuinka tehd\u00e4 naudanfilee pihvist\u00e4 murea ja mehukas? Muutama perusperiaate helpottaa onnistuneeseen lopputulokseen p\u00e4\u00e4semist\u00e4. Ensinn\u00e4kin kannattaa liha ottaa j\u00e4\u00e4kaapista huoneen l\u00e4mp\u00f6\u00f6n hyviss\u00e4 ajoin ennen sen paistamista. Huoneenl\u00e4mp\u00f6inen liha kypsyy tasaisemmin. Paistinpannu on sopivan kuuma, kun paistamiseen k\u00e4ytetty \u00f6ljy v\u00e4reilee hieman pinnaltaan. Voita k\u00e4ytett\u00e4ess\u00e4 tulisi sen olla hieman ruskistunutta. Maustamisen voi suorittaa joko ennen tai j\u00e4lkeen paistamisen. Pihvit voi asettaa pannulle ja antaa niiden paistua rauhassa, ei tarvitse k\u00e4\u00e4nnell\u00e4 koko ajan. Punaiset nestepilkut pihvin pinnalla kertovat ajan olevan sopiva pihvien k\u00e4\u00e4nt\u00e4miseen. Jos haluat pihvien j\u00e4\u00e4v\u00e4n punaisiksi sis\u00e4lt\u00e4, ei niit\u00e4 tarvitse paistaa kuin hetki k\u00e4\u00e4nt\u00e4misen j\u00e4lkeen. Jos taas pid\u00e4t kypsemmist\u00e4 pihveist\u00e4, paista niit\u00e4 hieman pitemp\u00e4\u00e4n. T\u00e4ss\u00e4 vaiheessa voit viel\u00e4 lis\u00e4t\u00e4 yrttej\u00e4 tai vaikkapa valkosipulia antamaan makua pihveille. Pihvit on hyv\u00e4 kietoa alumiinifolioon hetkeksi paistamisen j\u00e4lkeen koska pihvien kypsyminen jatkuu hetken pannulta pois ottamisen j\u00e4lkeen, n\u00e4in ne s\u00e4ilyv\u00e4t mehukkaampina. <\/span><\/p>\n Porsaanlihaan p\u00e4tee sama kuin naudanlihaan, eli se on hyv\u00e4 ottaa j\u00e4\u00e4kaapista hyviss\u00e4 ajoin ennen paistamista. Pihvit porsaanfileest\u00e4 paistetaan samoin kuin naudanfilee pihvit, kuumassa pannussa kunnes lihan pintaan alkaa muodostua nestett\u00e4. Silloin on aika k\u00e4\u00e4nt\u00e4\u00e4 pihvit ja antaa niiden ruskistua toiseltakin puolelta. Paistamisen j\u00e4lkeen j\u00e4lkikypsymisen takia pihvien on hyv\u00e4 antaa lev\u00e4t\u00e4 hetken foliossa, ennen niiden tarjolle asettamista.<\/span><\/p>\n Grillaaminen on kes\u00e4inen harrastus. On hyv\u00e4 muistaa, ett\u00e4 grillaaminen perustuu korkeaan l\u00e4mp\u00f6tilaan lyhyess\u00e4 ajassa. Mik\u00e4li haluat lihasta maukkaan, kannattaa se marinoida jo grillausta edelt\u00e4v\u00e4n\u00e4 p\u00e4iv\u00e4n\u00e4. N\u00e4in liha on tasamakuista, grillaatpa sen kokonaisena tai paloina. Jos haluat takuumurean lopputuloksen voi grillattavan lihan keitt\u00e4\u00e4 l\u00e4hes kyps\u00e4ksi ennen grillaamista. <\/span><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Kaikille lienee tuttu tilanne, ett\u00e4 kaupasta hankittu hyv\u00e4kin lihapala muistuttaa paistamisen j\u00e4lkeen muistuttaa olemukseltaan ja jopa maultaankin keng\u00e4npohjaa. Kokit sanovatkin, ett\u00e4 hyv\u00e4 liha on helppo pilata, mutta huonosta lihasta ei saa hyv\u00e4\u00e4 mill\u00e4\u00e4n. Lihaa voidaan valmistaa monella eri tavalla, jokaisessa on kuitenkin omat niksins\u00e4, jotka varmistavat onnistuneen lopputuloksen. Tai ainakin parantavat onnistumisen edellytyksi\u00e4. Haudutus Haudutus […]<\/p>\n","protected":false},"author":565,"featured_media":110,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":[],"categories":[],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/6"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/users\/565"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=6"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/6\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":111,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/6\/revisions\/111"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media\/110"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=6"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=6"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=6"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}Paistaminen<\/span><\/h2>\n
Grillaus<\/span><\/h2>\n